Otto Tolonen

Otto Tolonen

Otto Tolonen antaa kokea jotain siitä lumosta, jolla legendaarinen Andres Segovia aikoinaan täytti salit kaikkialla maailmassa … ja kuuluu niihin harvoihin muusikoihin, joiden persoonallisuus kuvastuu täydellisesti heidän soitossaan.”. (Thomas Hitzemann – Osnabruck Zeitung)

Espoossa 1980 syntynyt Otto Tolonen aloitti musisoinnin viisivuotiaana. Ensimmäisten pianovuosien jälkeen hänen instrumenttinsa on ollut kitara, jota hän opiskeli Espoon Musiikkiopistossa Andrzej Wilkuksen johdolla. Vuonna 1995 Tolonen siirtyi Sibelius-Akatemiaan, jossa opiskeli Timo Korhosen ja Jukka Savijoen johdolla. Diplominsa hän suoritti vuonna 2005 erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi keväällä 2008. Suomen lisäksi Tolonen on myös opiskellut Weimarissa, Saksassa (Hochschule für Musik ”Franz Liszt”) professori Thomas Müller-Peringin johdolla sekä Sienan kesäakatemiassa Italiassa legendaarisen Oscar Ghiglian luokalla, josta hänelle myönnettiin arvostettu kunniadiplomi, Diploma di Merito, kolmena peräkkäisenä vuotena.

Tolonen on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia klassisia kitaristeja. Vuosien 1995-2009 välillä hänet palkittiin 20 kilpailussa Tokiosta San Franciscoon ja Australian New Castlesta Suomen Jyväskylään. Mainittakoon näistä erityisesti 1. palkinnot maineikkaassa Andrés Segovia kilpailussa Espanjassa ja ohjelmistoltaan tämän hetken vaativimmassa kitarakilpailussa Markneukirchenissä Saksassa sekä 2. palkinnot Tokion kansainvälisessä kitarakilpailussa ja Guitar Foundation of America kilpailussa Yhdysvalloissa.

Tolonen on konsertoinut Suomen lisäksi runsaasti ympäri maailmaa. Hän on esiintynyt Yhdysvalloissa Nashvillen Virtuoso Showcase konserttisarjassa, Cincinnatissa sekä Sibelius-Akatemian edustajana kiertueella Michiganissa, Milwaukeessa ja Illinoissa. Etelä-Amerikassa Tolonen on konsertoinut Argentiinassa Manuel de Falla -museossa Cordobassa sekä Belo Horizonten kitarafestivaalilla Brasiliassa. Lisäksi Otto Tolonen on konsertoinut Skandinaviassa, Moskovan Rachmaninov-salissa, Baltiassa (mm. Saint Christopher festivaali, Vilna) sekä eritoten Keski-Euroopassa (mm. Pariisi, Berliini, Bryssel, Amsterdam, Haag, Münster, Bamberg, Weimar, Bratislava, Wien, Rust, Rooma, Pescara, Esztergom, Düsseldorf, Köln...). Sibelius-Akatemian myöntämän ensikonserttinsa Tolonen soitti Helsingissä syksyllä 2010.

Tolosen soolo- ja kamarimusiikkiohjelmistot koostuvat renessanssin luuttu- ja vihuelateoksista aivan meidän päiviemme uusimpaan musiikkiin. Keskeiset kitarakonsertot ovat myös Otto Tolosen teosvalikoimassa ja hän on esiintynyt mm. RSO:n, Jyväskylä Sinfoniettan, Sibelius-Akatemian Sinfoniaorkesterin, saksalaisen Cursächsichen Philharmonien ja puolalaisen AUKSO-kamariorkesterin solistina.

Erityisesti nykymusiikin parissa lujasti töitä tekevän Tolosen ohjelmistoon kuuluu suomalaisista säveltäjistä mm. Jouni Kaipaisen, Adam Vilagin, Paavo Korpijaakon, Riikka Talvitien, Pehr Henrik Nordgrenin, Jyrki Linjaman, Kaija Saariahon, Erik Bergmanin ja Jarkko Hartikaisen teoksia. Hän on myös tilannut ja kantaesittänyt useita kappaleita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Maailmalla Tolosen esitykset erityisesti Hans Werner Henzen kitarateoksista ovat saaneet runsaasti huomiota osakseen ja hän on kysytty kyseisen säveltäjän kitarateosten tulkitsija. Lähiaikoina Tolosen erityisen mielenkiinnon kohteena on ollut 1900-luvun ranskalainen kitaramusiikki.

Tolonen vaikuttaa myös viulisti Pasi Eerikäisen ja hanuristi Antti Leinosen kanssa Tjango! –triossa. Tjango! on nuori ja rohkea yhtye, joka vakuuttaa karismaattisuudellaan ja vahvalla esiintymisellään. Heitä yhdistää intohimo tangon ja rytmimusiikin maailmaan. Tjango! esittää omien sävellyksiensä lisäksi tunnettua ja tuntemattomampaa ranskalaista ja latinalaisamerikkalaista musiikkia sekä jazz-standardeja muun muassa Django Reinhardtin kynästä.

Otto Tolonen konsertoi myös aktiivisesti viulisti Linda Hedlundin kanssa. Heidän Schubertia, Bartokia ja Piazzollaa sisältävä ensilevy julkaistiin syksyllä 2011.

Tolonen on opettanut mestarikursseilla Saksassa, Italiassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Suomessa hän opettaa Sibelius-Akatemiassa ja Espoon Musiikkiopistossa. Keväällä 2008 Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto myönsi Toloselle yksivuotisen apurahan. Otto Tolonen on myös Pro Musica säätiön stipendiaatti ja on saanut avustusta useaan otteeseen myös Wihurin rahastolta.

Tällä hetkellä Tolonen on tohtorikoulutettava ja assistentti Sibelius-Akatemian Docmus -osastolla.

Tolonen soittaa Keijo Korelinin valmistamalla seetrikantisella doubletop -kitaralla.

Otto Tolosella on harvinainen ja ainutlaatuinen vaisto ymmärtää ja tulkita uuden musiikin dynamiikkaa, jännitteitä, dimensioita ja draamaa” (Thomas Müller-Pering)

Tämä lahjakkuus säteilee suurta kypsyyttä ja suvereniteettiä esiintymislavalla” (Thomas Nytsch – Fränkischer Tag)

An uncompromising young man” (Colin Cooper – Classical Guitar)

Tolosen konsertissa kaikki ennakko-odotukset täyttyivät. Hän osoittautui äärimmäisen herkkävaistoiseksi, sävykkäästi ja harkitsevasti soittavaksi taiteilijaksi.” (Esko Aho – Kaleva)

Rakastavasti, keskittyneesti ja kuiskailullaan riskirajaa hipoen Tolonen tulkitsi konsertin tunnelmointiosiota, Samazeuilhin Serenadia ja ranskalaisen Les Six –ryhmän paikoin ironinisiakin kappaleita.” (Jukka Isopuro – HS)

Otto Tolonen tempaisi kuulijansa shakespearelaiseen maailmaan ja teki (Henzen) huippuvaativan, puolituntisen teoksen esityksestä elämyksen.” (Aija Haapalainen – Turun Sanomat)

Otto Tolonen osoitti jopa poikkeuksellista muusikillista kypsyyttä, mikä oli nyt merkki siitä että teos (Villa-Lobos: Concerto) oli sisäystytetty ja liuotettu selkäydinnesteisiin.” (Mikko Voutilainen – Keskisuomalainen”